Ve středu 13. ledna 2016 jsem vystoupil v pořadu České televize DokrorKA. Tento díl pořad se týkal rakovina štítné žlázy

Zde jsou otázky diváků a mé odpovědi. Originál je k dispozici na webu České televize.

Záznam chatu ze středy 13. ledna 2016

„Dobrý večer, už 9 let mám diagnostikován zapouzdřený uzel v ptavém laloku štítné žlázy. Jednou ročně absolvuji odběry krve a sono . Denně užívám Euthyrox 100. Uzel neroste a bývalý lékař operaci nijak nedoporučoval. Odešel do důchodu a nová lékařka se mě ptala, zda nechci uzel odstranit. Nědělá mi ale žádné potíže, proto jsem zatím odmítla. Je to dobře? Děkuji za odpověď. Je mi 65 let“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Dobrý večer. Pokud Vám uzel nedělá obtíže, neroste a chodíte pravidelně na kontroly vč. sonografického vyš., pak je malá pravděpodobnost, že byste něco promeškala.“

„Jsem po operaci štítné žlázy, zjištěn papilární karcinom, nastupuji v únoru na 3. radioterapii, původně jsem pracoval jako svářeč, doporučil by jste mi změnu zaměstnání a může být příčina původní zaměstnání ? děkuji za odpověď“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Myslím, že to není nutné“

„Dobry den, co lze delat preventivne proti onemocneni rakovinou stitne zlazy? Dekuji za odpoved.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Bohužel vůbec nic.“

„Jsem 8 let po operaci karcinomu prsu- chemoterapie i radioterapie, před 4 lety operace štítné žlázy-atypické buňky. Je možná souvislost s radioterapií? Je mi 72 let. Děkuji“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Souvislost přímo s radioterapií nevidím. Je pravdou, že u karcinomu štítné žlázy jsou častější duplicitní nádory prsu. Souvisí to s tím, že hormony TSH a FSH( hormon u žen) jsou si velmi blízké svou strukturou.“

„Mám frustní hyperthyreosu S_TSH 0.01 mlU/l, S_FT4. 17.0 pmol/l, SFT3. 5.2 pmol/l S aTPO 18 UI/ml, S_aTG 12UI/ml, S_UI/ml, S_TRAK 3.60 UI/. Nemám žádné potíže, cítím se dobře, beru Thyrozol 10 ´jeden denně. Je potřeba stále brát celou tabletu? Děkuji Marie“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Ještě ano.“

„Dobrý večer,mám diagnost.hmatný uzel na levé straně.P.lalok 4ml., L.10 ml.nodozně zm.+ isthimicky,cytologie _ nález patolog., B III.Mám jit na operaci lze udělat púl operaci a ponechat část štítné žlázy,kterou mám funkční. Abych nemusela brát doživotně hormony?děkuji za odpověď.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „I při jednostranném výkonu na štítné žlázy bude nezbytné užívat hormonální substituci v podobě tabletek hormonů št. žlázy.“

„Trpím zvýšenou funkcí štítné žlázy. Užívám pouze Letrox.Na letáčku je napsané, že slouží jako podpůrný prostředek. Co je tím myšleno? Děkuji moc. JH“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Na zvýšenou funkci štítné žlázy neberte hormon Letrox. Tím si ještě onemocnění zhoršíte. Navštivte svého endokrinologa!“

„Dobrý večer, chtěla bych se zepat, zda vzniká riziko rakoviny v souvislosti se zvýšenými protilátkami TPO nad 6500, ačkoliv jsou hormony štítné žlázy (TSH a FT4) v normě? Je možé hladinu protilátek nějakým způsobem ovlivnit/snížit? Děkuji za opověď.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nelze a nezhorší prběh onemocnění. Nutné jsou kontroly.“

„Dobrý den, Šž už nemám, mám nějak upravit jídelníček s ohledem na tuto skutečnost? Např konzumaci jódu. Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Užíváte jistě hormony štítné žlázy, takže jídelníček upravovat nemusíte.“

„Mám chronický zánět, léčený a moje štítná žláza vytváří protilátky proti mikrosomům stítné žlázy. Užívám Letrox. Mám už zbytky žlázy. Nemusím mít obavy?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Jde o chronický zánět atrofický, tj. dochází při tomto onemocnění ke zmenšení parenchymu šž, ale při dostatečné substituci hormony šž by nemělo dojít ke zhoršení Vašeho zdrav. stavu.“

„Dobrý večer pane profesore, léčím se s hypofunkcí štítné žlázy od r.1979, kontroly pravidelně 1x ročně labor. a pohmatem. Poslední hodnoty byly S-V pnAk v normě 2,2, S-Tyreotropin ale nižší 1.816. Užívám Euthyrox 125 1x denně a D vit.Vigantol. Jsem celiak a diabetik na inzulínu, přes dodržování diety mám velmi nevyrovnané hodnoty . Je mi 66 let. Bylo by vhodné UZ vyšetření štítné žlázy? Děkuji pěkně. Marie“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Určitě ano.“

„Zdravím Vás. Po vyoperování SŽ byl zjištěn papilární karcinom v laloku a můstku, po radiojódu nějaké uzliny, ložiska. Znamená to, že uzliny, ložiska mohly vzniknout rychle v mezidobí tří měsíců mezi operací a aplikací radiojodu, nebo už existovaly před operací a radiojod je pouze odhalil? Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Spíše se přikláním k druhé alternativě.“

„I přes vyčištěné zuby je cítit z úst nepříjemný zápach. Může to souviset s onemocněním štítné žlázy? Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Málo pravděpodobné, spíše bych vyhledal stomatologa.“

 „:0)“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „:-)“

„Dobry den, vysetruje se stitna zlaza pri preventivnich prohlidkach u praktickeho lekare?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Většinou na zvětšení štítné žlázy upozorňuje právě PL při preventivních prohlídkách.“

„Dobrý večer,v roce 2009 jsem byla na odstranění celé štítné žlázy,kde byl jako náhodný nález 1cm karcinom…který nemusel být nadále nijak léčen….od té doby pouze jednou ročně pravidelné kontroly a při letošní se objevily uzliky,které se jeví jako nezhoubné,tg-neměřitelný…jsou údajně malé.Mohou značit nějakou hrozbu,změnit se ve zhoubné?Nebo proč se vůbec udělali?Je možné že se udělali po nachlazení?A jaká je pravděpodobnost že tímto onemocněním budou zasaženi i mé dvě děti (kluci)…u jednoho už jsem byla těhotná a nádor zřejmě měla.Představuje to nějaké riziko?Děkuji za odpovědi Leona“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „V případě. že byste měla nově zjištěné uzlíky na krku, lze jejich biologickou povahu určit pomocí cílené punkce těchto uzlíků s následným cytologickým vyšetřením. To Vám provede Váš endokrinolog.“

„Dobrý den, Co si myslíte o souvislosti nehody Černobylu a zvyšenym výskytem karcinomu šž? Děkuji“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „U nás v ČR příčinná souvislost nebyla prokázána, v oblastech Ukrajiny a Běloruska však došlo k prudkému nárůstu nových karcinomů po Černobylu.“

„Dobrý večer pane doktore. Otec se u Vás léčil cca od roku 2002, loni zemřel. V roce 2001 mu byl operován karcinom štítné žlázy, nedovedu si stále vysvětlit vznik metastáz, když byl okamžitě po operci léčen u Vás v motole. Karcinom mu byl náhodně zjištěn, před tím žádné viditelné příznaky. Děkuji za odpověď“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Záleželo na stádiu onemocnění v době stanovení diagnózy. Nádory štítné žlázy se obvykle chovají laskavě, bohužel nikoliv však ve všech případech.“

„Dobry vecer, lze zcela vylecit nemocnou stitnou zlazu?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Ano, záleží však na stádiu onemocnění a možnosti léčebného ovlivnění radiojodem. Většinou je prognóza onemocnění příznivá.“

„Dobrý večer, mojej mame prave diagnostikovali suspektny papilarny karcinom ŠŽ. Aký je postup v liečbe? Je potrebná aj radio/chemoterapia? Je mozne uplne vyliecenie? Dakujem“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Léčba: operace -doléčení radiojodem- hormonální substituce/doplnění hormonů tabletkami/- doživotní sledování“

„Chtela bych se zeptat, zda po odstraneni stitne zlazy dochazi u zen k narustu telesne vahy.?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Ne.“

„pane dr. zdravim. co presne znamena leceni st. zlazy? odstraneni? a co to znamena ve vysledku po te. pozitiva i negativa. proste dopad na predchoz. zivot. rezim. Dozivotni zavislost na medikamentu, ze? jako diabetes napr. dekuji, mnoho zdaru.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Životní omezení po operaci štítné žlázy jsou minimální. Můžete vést normální život, jediná povinnost – pravidelné užívání hormonů.“

„Jaká nejlepší prevence rakoviny štít. žlázy?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Bohužel žádná.“

„Způsobují psychiatrické nemoci rakovinu štítné žlázy? Jak se odborně nazývá rakovina štítné žlázy?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nezpůsobují. Mluvíme o diferencovaných karcinomech štítné žlázy.“

„Pane profesore, jaké je to být lékařem v nemocnici? „zapotíte“ se moc? nebo naopak máte nějaké veselé historky?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Jsem životní optimista a snažím se toto i předávat svým pacientům.“

„Dobrý den pane doktore, na sonu mi našli že oba laloky štítné žlázy jsou lehce nadhraniční s ojedinělým hypoechogenním uzlíkem v průměru max 4 mm. Isthimus je štíhlý do 4mm. V krevních testech se nic nenašlo. Chci se zeptat jestli se mám něčeho bát a co by mělo následovat. Navíc jsem v 5 týdnu těhotenství. Předem Vám velmi děkuji za odpověď.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Užívejte si těhotenství a těšte se na potomka a ničeho se neobávejte. Po šestinedělí navštivte svého endokrinologa.“

„Dobrý den pane doktore, je mi 44 let a jsem už 11 let po operaci afunkčního adenomu hypofýzy, pořád beru léky hydrocortikoid a euthyrox+nebido.Je tato lečba doživotní?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Bohužel ano.“

„Loni jsem náhodou při jiném rentg , zjistila uzlík. Později mě zjistili, že tj uzlík, cysta a nádor. Po odběru mě ve FN OL řekli, že cytologie na 90% ukázala carcinom. Okamžitě mě operovali a řekli, že histol, karcin nepotvr. Mohu tomu věřit? Mila“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nejlepším diagnostikem v medicíně bývá vždy patolog. Věřte mu.“

„Vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Bylo by možné, že rakovina štítné žlázy je na vzestupu díky katastrofě Fukušima, kde se sem tam objeví zpráva, že únik radioaktivní vody dosud nebyl ani po 3 letech zastaven?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „U nás nárůst karcinomů s touto nehodou nesouvisí(máme skvělou diagnostiku), ale rozhodně bych nejedl dary moře z tamějších vod.“

„Dobry vecer, pomaha pouzivat ionizatory a cisticky vzduchu?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Moc ne.“

„Prosím, chtěla jsem se zeptat, když mi byl diagnostikován echogenní (neznám přesný název) uzel před 10 lety ve velikosti 0,7 cm, brala jsem Letrox 50 a po 9 letech začal růst, nyní je 1 cm, beru Letrox 100 a růst se zastavil. Měla bych jít na biopsii a nebo zatím nechat být? děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Pokud útvar na krku neroste a je jen takto malý, pak bych uzlík pouze sledoval sonograficky.“

„Dobry vecer, cim si clovek nejcasteji zpusobi rakovinu stitne zlazy?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Bohužel to nevíme.“

„Dobrý den, jaká je prosím prognoza rakoviny št.žlázy při drobných plicních metastázách a nepřijímání radiojodu, operace proběhla před deseti lety (vč. sekce uzlin) a další operace loni (uzliny na druhé straně), léčba letroxem“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Prognóza onemocnění je horší, nicméně při chybění vychytávání radiojodem je možnost nově využití biologické léčby.“

„Dobrý večer, zajímalo by mě, jaký máte názor na alternativní léčení chronického zánětu? Např. místo užívání Letroxu navštívit bilináře. Děkuji za odpověď“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nebráním tomu, ale větší význam tomu nepřikládám.“

„Ano to jsem tusil. dkj. a jaky byste radil pristup k problemu s rozhodnutim: nemam st. zl. v poradku avsak zatim nePROKAZAN karcinom. nechat odstranit a byt zavisly?? D‘.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Pokud štítnou žlázu máte a jde o nezhoubný proces, pak upřednostňuji konzervativní přístup a operaci volím jako krajní řešení.“

„Od mé operace papilárního karcinomu velikosti cca 0,5 a 0,7 cm do termínu konsultace v nemocnici Motol uplynou 4 měsíce. Není zde riziko prodlení v nástupu léčby? Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Není, léčba je dostačující do 6 měsíců od operace.“

„Dobry vecer, je možné po odstraneni štítné zlazy pro karcinom, a prodelanem radiojodu darovat krev/plazmu? A je po lecbe nejake vyssi riziko vzniku jineho onkologickeho onemocneni? Moc dekuji za odpoved“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Obávám se, že Vás jako dárce nebudou chtít, ale v tomto ohledu si nejsem zcela jistý.“

„Dobrý večer,pane doktore možná se má otázka objeví po druhé v tom případě se omlouvám ,nevím zda se odeslala .11 létá dcera náhodný nález na sono v pravém laloku centrálně cysta která je vyplněna ČCE 2/3 široce nasedajícímsolidním středna vaskularizovaným útvarem./polyp široce nasedající? Vyšetření na endokrinologii ji teprve čeká.Mohl by jste mi nález vysvětlit ?Předem Vám děkuji,Simona“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „K potvrzení diagnozy je nezbytné provedení punkce útvaru a cytologické vyšetření.“

„Dobrý den, Jaka je procentuální úspěšnost léčby při souběhu několika negativnich skutečnosti (pozdní diagnostika, nádor 6 cm, metastázy, nemožnost celkového odebrání nádoru, nádor už i mimo šž…) Dekuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Výrazně horší.“

„Dobrý večer opět, neznám časy položení dotazů již zodopovězených. Psala jsem již skoro před hodinou…Přikládala jsem to tomu, že dotaz se přímo nedotýká rakoviny štítné žlázy. Nicméně nyní vidím, že to ani některé jiné a jsou zodpovězeny. Zapomněl jste na mne nebo ještě nedošla řada na otázky před hodinou položené? Děkuji….stále zde čekám a nevím zda zbytečně :-)“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „A na co se ptáte?“

„Musím brát Letrox, když velikost ŠŽ je normální a hladina hormonů ŠŽ také? Mám několik nezhoubných uzlíků. děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Jde o léčbu hormony, která by měla zmenšit uzlíky ve šž“

„Dobrý večer, nejsem si jista, zda z tabletu dotaz odešel, píši raději znovu. Je mi 41 let a jsem 5 let po oparaci ŠŽ s nálezem papilokarcinomu. Sledována jsem na Nukleární medicíně. Vždy po vysazení Letroxu před vyšetřením mám velké otoky, špatně vidím, stuhlost celého krku, ramen, rukou, atd. (neurolog na nic nepřišel). Chci se zeptat za jakých podmínek je možné vyšetření na Nukleární med. bez vysazení Letroxu. Děkuji !“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Lze použít preparátu Thyrogen, který je rezervován pacientům, kteří velmi špatně tolerují vysazení hormonů šž na dobu 4 týdnů. Obraťte se na svého endokrinologa, ten Vám poradí.“

„Dobrý den , příteli byl ultrazvukem nalezen krvený uzlík v P laloku št. žl. do 0,5cm . Základní krev. vyš. ukazuje parametry št. žl. v normě , jen vyšší jód. Jaké další dg metody lze použít na zjištění o co se jedná? Utvary těchto velikostí nelze bioptovat?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Punkce se provádí u útvarů velikosti 1 cm a větších. Doporučuji proto jen sonografické sledování velikosti.“

„Dobrý večer pane doktore, jako dítě jsem chodila na kontroly pro zvětšenou štítnou žlázu, nyní již žádný problém nemám. Ale v rodině se objevila rakovina štítné žlázy (strýc) a také folikulární lymfom (otec). Jsou možné nějaké dědičné předpoklady k těmto nemocem? A mohu preventivně navštívit endokrinologa i bez doporučení od praktického lékaře? Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Existují familiární formy onemocnění štítné žlázy, dop. genetické vyšetření.“

„Dobrý den pane doktore, Jak mohu podpořit radiolečbu alternativě? Dekuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Obtížně.“

Vážený pane doktore, teď jsem teprve z propouštěcí zprávy zjistila, že jste mého syna Tadeáše (13let) operoval 8.9.2015. Šlo o rozsáhlý karcinom štítné žlázy. Moc Vám děkujeme, podle vyjádření několika našich známých doktorů, jste odvedl excelentní práci. Přejeme Vám hodně štěstí, zdraví a úspěchů.Držte nám, prosím, palce, ať vše dobře dopadne. A.T.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Děkujeme.“

„Mohu k Letroxu ještě brát mořské řasy (tablety) s jódem? Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Je to zbytečné.“

Marie: „Dobrý den,po operaci stitne zlazy mi byl objeven 1mm velký pozitivni nador,odebrali mi celou stitnou zlazu,ted cekam,zda budu muset na doleceni do Motola.Myslite si,ze je to nutne?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nejspíše bude dostačující pouze sledování bez následné onkologické léčby radiojodem.“

„Již jsem se ptala na prognozu u metastáz… o jakou novou biologickou léčbu prosím jde? Ambulantně se léčím v Motole a nikdy o ní nebyla i při neúčinku radiojodu řeč?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Je třeba kontaktovat svého endokrinologa, protože inhibitory tyrozinkinázy jako biologická léčba je vhodná pouze u některých skupin pacientů.“

„Dobrý den, před půl rokem mi byla diagnostikována snížená funkce štítné žlázy a předepsán Euthyrox 50. Po zahájení medikace se začaly objevovat pulzující bolesti hrdla, může to souviset? Dále bych se chtěla zeptat, jaký je váš názor na léky jako je Naturethroid nebo Armour – zda by jste je někdy předepsal nebo zda je vůbec možné je u nás předepisovat. Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Bolesti hrdla nebývají dávány do spojitosti s nemocemi štítné žlázy, výše uvedené léky nepředepisuji.“

„Dobrý večer, jsem rok po operaci štítné žlázy nezhoubné, a po operaci mi strašné brní ruce vlastně bolí ruce již od ramem v prstech jako když mám elektriku ,může to být v souvislosti s operací Děkuji za odpověĎ“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nechte si vyšetřit krevní hodnotu vápníku.“

„Nevím zda jít na operaci,mám 4cm cystu v pravém laloku.CT potvrdil nález.Punkce negativní.Cysta prý tlačí na průdušnici,prý bych měla mít problém s dýcháním.Podle krve vše vpořádku.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Na operaci bych šel.“

„Dobrý večer. Mám dotaz zda může souviset zhoršené polykání se ŠŽ. Léčím se již řadu let. Mám zjištěny uzlíky a beru Letrox. Děkuji“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Obtížné polykaní může mít souvislost s rostoucí štítnou žlázou, nechte se vyšetřit sonograficky.“

„Taktez se omlouvam, pokud se otazka objevi dvakrat. Je pouzitim ochrannych prostredku pri rtg. Ct zubu stitna zlaza spolehlive chranena nebo je jistejsi se rtg zubu vyhybat? A co mamografie? Dekuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Měla by být.“

„Dobrý večer, nejsem si jista, zda z tabletu dotaz odešel, píši raději znovu. Je mi 41 let a jsem 5 let po oparaci ŠŽ s nálezem papilokarcinomu. Sledována jsem na Nukleární medicíně. Vždy po vysazení Letroxu před vyšetřením mám velké otoky, špatně vidím, stuhlost celého krku, ramen, rukou, atd. (neurolog na nic nepřišel). Chci se zeptat za jakých podmínek je možné vyšetření na Nukleární med. bez vysazení Letroxu. Děkuji !“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Už jsem Vám odpovídal“

„Dobrý večer pane profesore. Dcera (23 let) po porodu asi 3 měsíce neuvěřitelně zhubla a zvětšila se štítná žláza. Endokrinolog předepsal hormony a za dva měsíce má přijít na odběr krve a na vyšetření. Dá se z krve zjistit rakovina štítné žlázy?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Z krve se zjistí spíše funkce štítné žlázy, rakovina sonograficky a cytologicky.“

„Pane doktore, můžu mít ještě dotaz, jestli i u rozsáhlých karcinomů je prognóza dobrá. Jde o mého syna Tadeáše, odstranil jste mu 8.9.2015 komplet celou šž. Děkuji“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Obvykle ano.“

„Ještě bych se chtěla zeptat na zvýšení hladiny iCTběhem jednoho roku z hodnoty cca 532 na 57193. Co může způsobit tak obrovký vzestup. Přičemž nízké hodnoty byly udržovány cca 11let a najednou tak obrovský skok. Děkuji za odpověď“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Je zde riziko progrese onemocnění. Nezbytná včasnější kontrola.“

„Nevím zda jít na operaci,mám 4cm cystu v pravém laloku.CT potvrdil nález.Punkce negativní.Cysta prý tlačí na průdušnici,prý bych měla mít problém s dýcháním.Podle krve vše vpořádku.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Šel bych na operaci.“

„Dobrý večer, na štítné žláze mám již 20 let uzel. Je vyšetřený ultrazvukem, rentgenem, vpichem. Je možné udělat něco pro jeho zmizení, nebo je to trvalý stav? A ještě bych se ráda zeptala. Po vpichu do uzlu mám velmi citlivý jazyk, takové jako brnění, nebo mravenčení, které trvá již 15 roků.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Uzlík již nezmizí.“

„Dobrý večer, prosím o odpověď na můj dotaz: Je mi 64 let. Asi 15 roků se léčí m po zánětu štítné žlízy – letrox 75 , ráno půl hod. pčed snídaní, stejně tak moje stejně stará sestra. V rodině měla moje maminka karcinom št. žl., úspěšně operovaný v Motole. Rovněž neteř – dcera mojíé sestry karcinom št. žl., úspěšně operovaný v Motole. Já mám asi čtyři roky zvětšenou klíční kost, hlavně na pravé straně – vlevo méně. Stále se to pomalu zvětšuje. Na ortopedii mi dělali rentgen se závěrem, že je to artroza. Nemohlo by to souviset se št. řlízou. Děkuji za odpověď. Radoslava Doulíková“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Jde o ortopedickou záležitost a pokud máte normální nález na štítné žláze pak vaše obavy nejsou na místě.“

„Dobrý den,je pravda že karcinom štítné žlázy je jeden z nejlínějších kacinomů?A pokud je TG nenaměřeno,je nutná biopsie když ji sám od sebe neudělá endokrinolog,který to nepovažuje za důležité?Díky“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Pokud je tyreoglobulin nulový po operaci a léčbě radiojodem, pak jste zdráv.“

„Vazeny pane Doktore přes ultrazvuk mi zjistila moje doktorka 20uzlu v stitne zlaze,jeden ve prumeru 2cm. Do jakeho uzlu je treba pichnout,aby se v pripade zjistila zle bunky? S venku nic nenamatam, ale jsem vic zahlenena,mam drazdivy kasel a občas se zakuckam vic nez drive,jinak se citim docela dobře.Co byste mi doporucil ,na pichnuti do uzly se mi nechce. Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Na punkci bych šel, už jenom kvůli jistotě, že je vše v pořádku.“

„Dobrý večer, chodím na pravidelné roční kontroly na endokrinologii, měla jsem cystu, punkce zjistila vodovou cystu, je tato prevence dostatečná před rakovinou? zjistil by to lékař?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Je.“

„Dekuji za odpoved ohledne rtg zubu a prosim jeste o specifikaci rizika i mamografie. Dekuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Při mamografii nebývá ozařována oblast krku.“

„dnes na UZ bylo zjištěno – v obou lalocích vícečetné isoechgenní uzliny 15 a30 mm a drobné kalcifikace do 3 mm Dlouhodobé jsem v péčí odb.lékaře. Děkuji, relace byla výborná. Děkuji“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Pravidelnými kontrolami vč. sonografie zminimalizujete riziko pozdní diagnózy karcinomu šž.“

„Vážený pane doktore, po vyoperování SŽ (papilární karcinom) lze kromě terapií radiojódem a užívání léků předepsaných endokrinologem dále ještě nějak pomoci uzdravení – např. lázněmi (jakými?), nějakými doplňky, apod.? Děkuji.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Lázně můžete absolvovat, jinak je léčba je dostačující.“

„Dobrý večer pane profesore! Prosím Vás o vysvětlení, jestli nějaké problémy nebo onemocnění štítné žlázy má vliv na srdíčko, například na arytmii a fibrilace srdce. Děkuji Vám.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Arytmie bývají častější rovněž při zvýšené činnosti štítné žlázy – diagnostika laboratorním vyšetřením hormonů šž.“

„Tak se dotaz zřejmě někde zatoulal…Ptala jsem na váš názor co může způsobovat můj následující problém. Vždy po jídle mám pocit, že mi v krku něco vadí, nutí mne to něco jako chrchlat, promiňte ten výraz, lepší mne nenapadá, a v krku to nějak uvolnit. Někdy musím až kašlat, abych se toho pocitu jakoby malého knedlíku v krku zbavila. Trápí mne to již řadu let, nejsem schopna říci kolik. Před pár lety, když tyto potíže již trvaly zcela jistě víc než rok, jsem s tímto byla u své obv.lékařky. Ta mne poslala do nemocnice na sono. Nic nezjistili krom toho, že mi od narození chybí v krku nějaká tepna, což s problémem nemá spojistost. Krevní test na štítnou žlázu je také prý negativní. Tím to skončilo, ale mé potíže zůstávají. Nyní jsem cca 2,5 hodiny po jídlea stále cítím mírný tlak v krku, ale již není zapotřebí odkašávání či chrchlání. Trvá to již léta. Je mi 42 let. napadá vás, prosím, o co by se mohlo jednat a co mám dělat, když lékařka už mne na sono poslala a prý je vše v pořádku? Děkuji moc.Sára“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Zkuste vyšetření na ORL.“

„Zajímáte se jako odborník také o lymfosarkom?“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nezajímám.“

„Léčím si nedostatečnou funkci štítné žlázy,užíván letrox.biopsie se při rústu uzlíkú nezdařila,došlo ke krvácení.A nyní nevím co dál.je nutná nová biopsie či stačí ultrazvukové vyšetření a ujištění,že uzlíky již nerostou.je mi 62 let.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Nechal bych se častěji- 2x ročně sonograficky vyšetřit.“

„Pane doktore, vím, že to nesouvisí s dotazy, ale chtěla bych vyjádřit díky nejenom Vám, jak jsem psala, odvedl jste u našeho syna excelentní práci, ale také naše díky patří MUDr. Katrovi, který měl k nám a hlavně k našemu synovi, velmi přátelský, ale profesionální přístup. Vše nám před operací i po ní vysvětlil, na všechny dotazy nám vždy odpověděl, měl na nás čas, kdykoliv jsme potřebovali. I ve svém volnu volal do nemocnice a ptal se na pooperační stav našeho syna. Je moc fajn, že FN Motol má tak skvělé doktory. Ještě jednou díky vám všem, kteří máte svou práci rádi!!! A.T.“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Děkujeme.“

„Prosim o odpoved na muj dotaz,moc dekuji“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Jaký?“

„Dobrý večer, pane profesore, dle poslední kontroly mám takovéto výsledky: TSH 1,861; FT4 14,0; FT3 2,9 (ref. meze – 2,6 – 5,7), jsem 7 let po TTE, od té doby vys. cholesterol. Není FT3 příliš nízké, nebylo by dobré dát něco na jeho zvýšení? Beru Letrox střídavě 50 a 75, asi to stačí, vážím pouze přes 50 kg. Děkuji!“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Substituce je dostatečná, takže je třeba podrobně vyšetřit Váš lipidový metabolismus.“

„Jen reaguji na vaši odpověď 🙂 tg nenaměřeno,ale jsem pouze po odstranění celé šž….léčba radijojodem nebyla.I tak se mohu považovat za zdravou?Uzliky mě prý neopustí…“

prof. MUDr. Petr Vlček, CSc.: „Uzlíky zůstanou.“

 

 

Sdílet článek
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kontakt